0. nap – a felkészülés

Mielőtt belefog a programba, vegye fel a kapcsolatot orvosával, aki jelenleg a diabéteszét kezeli. Azzal, aki beállította az Ön inzulin vagy gyógyszer adagját. Vele kell kapcsolatba lépnie.

Tájékoztassa arról, hogy egy életmód változtatást szándékozik csinálni. Mondja el neki, hogy ennek során szüksége lehet a segítségére. Legyenek mindketten biztosak abban, hogy orvosilag alkalmas ennek a stratégiának a követésére.

A következő 25 nap megterhelő lehet a szervezete számára, miközben megszabadul a méreganyagoktól és szinte gyökeresen átalakul a biokémiája és az anyagcseréje. Legyenek teljesen biztosak abban, hogy olyan állapotban van, hogy ezt kibírja.

Legyen tisztában azzal is, hogy amennyiben jelenleg már inzulint kap, szükséges lehet ennek jelentős és hirtelen megváltoztatása amikor a program egyes lépéseit elvégezte.

Figyelmesen mérje és kövesse a vércukor szintjét és rendszeresen tájékoztassa erről orvosát, lehetőség szerint napi szinten. Amennyiben a szükséges inzulin mennyisége hirtelen csökken – ez könnyen előfordulhat – és a megszokás alapján adagolja tovább, könnyedén hypoglikémiás kómát idézhet elő vele. Ez felettébb veszélyes. Végezze az adagolást nagyobb figyelemmel és MINDIG mérjen, mielőtt inzulint alkalmaz.

Amennyiben nincs saját vércukor mérő készüléke, szerezzen egyet.

Készen áll? Akkor holnap kezdünk!

Miért pont 25 nap?

Talán nem gondolja, de a 2-es típusú diabétesz betegek állapotának 99,9 százalékáért az életmódjuk a felelős. Persze hajszolhatunk és kutathatunk genetikai okokat, elemezhetünk vércsoportokat és ráfoghatjuk az egészet anyánkra, de ez csupán a lelkiismeretünket nyugtathatja meg. A betegségünk ettől nem fog elmúlni. Erre mi sem jobb példa, hogy az orvosok és a kutatók már olyan sok minden tudnak a cukorbetegségről, hogy a betegek száma évről-évre rohamosan növekszik. Ha valami halvány köze is lenne a betegségnek a kutatásokhoz, egy éppen ellentétes tendenciát kellene megfigyelnünk.

Nem gondolja?

Például tudjuk azt, hogy miután Szent-Györgyi Albert sikeresen előállította a c-vitamint (értsd: megtalálta a módját a skorbut kezelésének) a skorbut megszűnt létezni. Legalábbis ma nem hallani akut skorbutban meghalt emberekről, miközben a 18-19. században ez olyan gyakori volt, mint ma a diabétesz egyes országokban.

Vagy említhetném a kínai lakosságot a 20. század elején megtizedelő betegséget a beri-beri névre keresztelt nyavalyát. Amikor kiderült, hogy egy egyszerű tápanyag hiánya okozza, a betegség egyszer és mindenkorra eltűnt. Pedig még 5 évvel korábban is milliók haltak bele.

Nyugodtan dogmaként kezelhetjük azon kijelentésemet, hogy amennyiben a betegség igazi okát kezeltük, a betegség megszűnik, eltűnik.

Tehát a diabétesz elmúlt 20 év alatt folytatott kutatása kidobott pénz volt, mivel nem oldotta meg a betegséget.

Mi a 25nap.hu programjával nem kevesebbet ígérünk, mint eltüntetjük a betegséget és véglegesen. Ha Ön ma cukorbeteg, 25 nap múlva nem lesz az és onnantól kezdve sohasem. És ebben a 25 napnak igen fontos szerepe van. Azért nem adjuk oda Önnek az egész programot egyben, mert akkor nem működik.

James O. Prochaska a Rhode Island-i egyetem pszichológusa megfigyelte, hogy hozzávetőlegesen három hét, azaz 21 nap szükséges ahhoz, hogy bizonyos szokások kialakuljanak egy embernél. Amennyiben ennyi ideig figyelünk egy dologra, és rendszeresen végezzük, nagy valószínűséggel a szokásunkká válik.

Mivel az Ön vagy hozzátartozójának betegségét nem gének, nem sajnálatos csillag-együttállás a születésekor okozta, hanem az elmúlt évtizedek rossz szokásai, csupán ezek apró lépésenkénti megváltoztatása fog sikert eredményezni.

És most lássuk az 1. napi feladatot!