Oldal kiválasztása

Az első nap megszabadultunk a cukrozott üdítő italoktól. Ma, a 6. napon meg kell szabadulnunk minden hozzáadott cukortól, ami az ételeinkben van. A feladat a hatodik napra tehát:

Hagyd abba a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek fogyasztását.

Sajnos ez nem egyszerű feladat abban az esetben, akkor, ha nem saját magadnak készíted az ételeket. Mondok egy példát: a bab kitűnő étel. Valóban egészséges. Magas protein és rosttartalmánál fogva egyensúlyban tartja a vércukrot és megelőzi a cukorbetegséget. De amennyiben elmész a boltba vagy az étterembe és babból készült ételt vásárolsz vagy rendelsz, akkor pár kanálnyi cukrot is kapsz a bab mellé.

A cukor az élelmiszeripar számára olyan, mint a csodafegyver. Mivel tudják, hogy mindenkinek a tudatalattijába az vésődött bele, hogy a cukor finom, bele is teszik mindenbe.

Néha olyan lehetetlen helyeken is találunk cukrot, ami már józan ésszel nem is igazolható. A babkonzervben a harmadik legfőbb összetevő a cukor. De nem csak a babkonzervben fogod megtalálni, hanem szinte minden ipari élelmiszerben. Az ugye természetes, hogy minden sütőipari termékben benne van, de mit keres a libamájpástétomban, a téliszalámiban, a grillkolbászban, az összes konzervben (beleértve a halászlét is), és a vákuum-csomagolt füstölt sonkában?

Ugye nem hiszel nekem? Menj el egy szupermarketbe és keress cukormentes készételt.

Sajnos nem fogsz találni.

Hála az ipari élelmiszer termelésnek minden nap kapsz az ételedbe pár dekagramm cukrot, akár kéred, akár nem. Így jön ki a magyarországi 35 kg/fő évi cukorfogyasztás, ami csak akkor tűnik rengetegnek, ha tudjuk, hogy ebbe a tegnap született csecsemőt is beleszámolták (KSH).

Figyelj az ételek címkéjére. A cukor, a fruktóz, a dextróz, kukoricaszirup, a HFCS, a izocukor mind ugyanazt jelentik: hozzáadott cukrot. Ahol teljesen egyértelmű, hogy a termék cukrot tartalmaz, azt ne vásárold meg. Ilyenek a jégkrémek, cukrozott joghurtok, édességek, kekszek, ketchup, majonéz, saláta dresszingek, stb…

Sajnos a kép nem mindig ilyen egyszerű. Például a húskészítmények esetén találni fogsz cukrozottat és cukormenteset is. Érdemes a boltban pár percet eltölteni ezzel és kiválasztani a megfelelőt, ami ebben az esetben nem az ízén fog múlni.

A 6. napi feladat tehát:

Óvakodj a hozzáadott cukortól és kerüld el bármi áron!

Azt fogod tapasztalni, amit mi: a bolti ételek 99%-a hozzáadott cukrot tartalmaz.

Gyári étel = diabétesz

Mi hát a megoldás?

Ha nem vehetsz gyári ételt, Neked kell elkészíteni.

Ez néha egyszerűbb, mint gondolnád. Például ha nem vehetsz babkonzervet, mert cukrot tartalmaz, főzz babot hagyományos módon. Ha nem vehetsz kukorica- vagy répakonzervet, mert cukrot tartalmaz, főzz frissből vagy mirelitből. Ha nem vehetsz bolti felvágottat, mert cukrot tartalmaz, vegyél húst és főzd meg, vagy süsd meg. Meglepve fogod tapasztalni, hogy a színhús olcsóbb, mint a 40% hústartalmú felvágottak.

Számtalan módja van a friss nyersanyagokból való főzésnek. Én azt szoktam mondani viccesen, hogy semmit nem eszek meg, ami nem hasonlít valami ehető dologra. Egy paprika ehető. Egy lecsókonzerv nem. Legalábbis egy cukorbetegnek nem. Egy alma ehető, egy dobozos almalé nem. Érthető?

Nos, tudom, nem könnyű, amit itt kérek, de szóról szóra igaz. Ha most nem hiszel nekem, szánj rá egy órát és győződj meg a saját szemeddel arról, amit állítok: nem fogsz cukormentes készételt kapni a boltokban.

———

És íme a 7. napi feladat.

A cukorbetegség gyógyítható…

A cukorbetegség gyógyítható…

… mindössze 25 nap alatt, véglegesen. Az alábbi egy szinte bárki számára követhető program aminek célja a 2-es típusú diabétesz végleges kezelése mindössze 3-4 hét alatt. Hogy lehet ez? A válasz igen egyszerű: A program nulladik napján elmész a saját orvosodhoz, aki...

bővebben
0. nap – a felkészülés

0. nap – a felkészülés

Mielőtt belefogsz ebbe a programba, mindenképp vedd fel a kapcsolatot az orvosoddal, aki jelenleg kezeli nálad a diabéteszt. Azzal, aki beállította az inzulinod vagy a gyógyszer adagod. Tájékoztasd arról, hogy egy életmód változtatást szándékozol csinálni. Mondd el...

bővebben
1. nap – Az üdítőitalok

1. nap – Az üdítőitalok

Üdvözlünk a 25nap.hu diabétesz programjának első napján. A mai feladat egyszerű: Hagyd abba az üdítőital fogyasztást! A hátralevő életedben soha többet ne igyál üdítőitalt. Sem kóla, sem tonik, sem a dobozos, gyümölcslének hívott italok nem szolgálják az egészséget....

bővebben