Oldal kiválasztása

Kezdj el teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani

Nem állítom, hogy nem lehet megélni kenyér nélkül. A manapság divatos paleolit “vallás” szerint a gabonafogyasztás az oka számos betegségünknek. Részben igaza is van annak, aki ezt gondolja. Mivel azonban kultúránkkal elég erősen összefonódott a gabonák használata az étrendben, foglalkoznunk kell vele.

Ha már gabonát eszel, fogyassz teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményt, kizárólag teljes gabonát tartalmazó müzliket vagy reggeli italokat. Nem állítom, hogy nem kell keresgélned, de legalább 200 ilyen termék van a hazai piacon. A bioboltokban igen bőséges a választék, de a szupermarketek polcain is lehet találni minden esetben.

Sajnos itt is figyelmesnek kell lenned. A hangzatos címkék néha átverést takarnak. A barna kenyér legtöbbször nem azért barna, mert teljes gabonából készült, hanem azért mert megszínezték. A rozskenyérnek csak a neve tűnik egészségesnek. A valóságban rozsból őrölt fehérlisztet tartalmaz. A kukoricás kenyér éppen olyan fehér lisztből készül, csak tartalmaz pár százalékban kukoricát.

Furcsa az íze?

Az elmúlt években sok embert beszéltem rá a teljes kiőrlésű lisztből készült ételekre. Kezdetben kevés kivétellel szokatlannak vagy rossznak érezték az ízét. Ez azért van így, mert megszokták a betegséget okozó fehérliszt ízét. A legtöbben amikor hónapok óta a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret vagy süteményt ették, és valami oknál fogva fehérkenyeret kaptak, annak az ízét érezték furcsának és arról számoltak be, hogy már nem váltanának vissza. A teljes kiőrlésű gabona összetétele sokkal gazdagabb íz szempontjából is. Aki megszokta, a gyenge fehérlisztet fogja fitymálni.

Nehéz vele főzni, sütni

A receptek a könyvekben fehér lisztre vannak összeállítva. Teljes kiőrlésű liszttel dolgozni teljesen más arányokat igényel. Viszont szerencsére egészen gazdag irodalma van ennek mostanában. Találtam az interneten még kenyérsütő tanfolyamot is, ahol természetesen teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret tanítanak.

A lényeg, hogy a hetedik naptól amennyiben gabonára fáj a fogad, egyél teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket!

Én nem vagyok gabona párti. Szerintem nagy tévedés a ma általánosan elterjedt nézet, miszerint a gabonák adják a táplálkozási piramis alját. Szerintem a zöldségek és a gyümölcsök kellene, hogy képezzék a legfőbb szénhidrát forrást az ember számára, de kétségtelen, hogy egy szelet kenyér igazán jó kedvre derít engem is. De sosem eszem fehér kenyeret. Hamar meg fogod szeretni Te is. És egy fél év múlva el fogod húzni a szád, ha beleharapsz egy szelet fehérkenyérbe.

Tanulj meg bánni a teljes kiőrlésű lisztekkel és készíts belőle gyógyító ételeket!

———

És íme itt a 8. napi feladat.

A cukorbetegség gyógyítható…

A cukorbetegség gyógyítható…

… mindössze 25 nap alatt, véglegesen. Az alábbi egy szinte bárki számára követhető program aminek célja a 2-es típusú diabétesz végleges kezelése mindössze 3-4 hét alatt. Hogy lehet ez? A válasz igen egyszerű: A program nulladik napján elmész a saját orvosodhoz, aki...

bővebben
0. nap – a felkészülés

0. nap – a felkészülés

Mielőtt belefogsz ebbe a programba, mindenképp vedd fel a kapcsolatot az orvosoddal, aki jelenleg kezeli nálad a diabéteszt. Azzal, aki beállította az inzulinod vagy a gyógyszer adagod. Tájékoztasd arról, hogy egy életmód változtatást szándékozol csinálni. Mondd el...

bővebben
1. nap – Az üdítőitalok

1. nap – Az üdítőitalok

Üdvözlünk a 25nap.hu diabétesz programjának első napján. A mai feladat egyszerű: Hagyd abba az üdítőital fogyasztást! A hátralevő életedben soha többet ne igyál üdítőitalt. Sem kóla, sem tonik, sem a dobozos, gyümölcslének hívott italok nem szolgálják az egészséget....

bővebben